ajánlás
 

Ha hasznosnak találta honlapunkat, ide kattintva ajánlani tudja ismerősének! Köszönjük!

 
ovulációs mikroszkóp
 
 
 
a családtervezés kiválló eszköze
az ovulációs mikroszkóp bárhol használható
a családtervezés bármikor használható eszköze
 
 
Élettani alapok
 

A TERHESSÉGI TESZTEK ALKALMAZÁSÁNAK ÉLETTANI ALAPJAI

Attól a pillanattól, hogy a nő életében beáll a rendszeres peteérés, az életét állandóan meghatározó tényezővé válik, amelytől sem gondolatban, sem a gyakorlatban nem tud elszakadni.

A petefészek a medencében elhelyezkedő, szilva nagyságú páros szerv, melyben a petesejtek ciklikusan termelődnek. A szabályos ciklus hossza 28 nap, azaz 4 hét. Ettől azonban nagyszámú esetben tapasztalható eltérés.

Az első két hétben egy fokozatosan borsószemnyire duzzadó hólyag nő a petefészek falán, ez a tüsző. Ebben érik a petesejt. A második hét végén a tüsző felreped (tüszőrepedés, ovuláció) és kiszabadul belőle a petesejt, hogy megkezdje útját a petevezetékben a méh felé. A petesejt mintegy negyvennyolc óra alatt jut el a méhüregbe. Ez alatt a kb. 2-3 nap alatt képes a petesejt megtermékenyülni, ha tehát ez idő alatt nemi érintkezés történik és a petesejt élő ondósejttel találkozik, megfoganhat.

 

Eközben az üresen maradt tüsző a petefészekben sárgatestté alakul, ami a sárgatest-hormont, vagyis a progeszteront termeli. Ez a hormon teszi alkalmassá a méh nyálkahártyáját arra, hogy beágyazódhasson az érkező embrió.

A megtermékenyített petesejt először a méh üregébe jut, majd 2-3 napig az úgy nevezett embrió-folyadékban úszkál azzal a hellyel szemben, ahová be fog ágyazódni. Ez után megtapad a méh falán és beágyazódik. A beágyazódást követően a magzat-kezdemény kezdetleges lepényszövete, a méhlepény megkezdi a hCG (human Chorio- Gonadotropin) hormon termelését. A hCG-hormon megjelenik a vizeletben is. Mennyisége átlagosan másfél naponta duplázódik, tehát jelentős növekedést mutat.

A hCG hormon mellett az embrió olyan anyagokat is termelni kezd, melyek nem engedik a petefészekben maradt sárgatestet elsorvadni, ezért az fenn tudja tartani a méhnyálkahártya ideális állapotát, az embrió táplálékhoz jut és fejlődik tovább.

Ha nincs embrió, a sárgatest elsorvad, a nagyra nőtt méhnyálkahártya menstruációs vérzés kíséretében lelökődik, és kezdődhet minden elölről.

 
fogászat