ajánlás
 

Ha hasznosnak találta honlapunkat, ide kattintva ajánlani tudja ismerősének! Köszönjük!

 
ovulációs mikroszkóp
 
 
 
a családtervezés kiválló eszköze
az ovulációs mikroszkóp bárhol használható
a családtervezés bármikor használható eszköze
 
 
A teszt célja
 

A teszt célja

Az élettani alapok fejezetben megtudtuk, hogy a megtermékenyített petesejt a méhfalba történő beágyazódás után megkezdi a hCG (human Chorio-Gonadotropin) hormon termelését.
A hCG-hormon mennyisége átlagosan másfél naponként megduplázódik a szervezetben és a vizeletben is megtalálható. Ezért tudunk vizeletmintából terhességet kimutatni gyorstesztek segítségével.

A terhességi teszt célja tehát az, hogy megtudjuk, található-e vizeletünkben hCG hormon. Amennyiben igen, vagyis pozitív a teszt eredménye, valószínűsíthető a terhesség, ugyanis a méhfalon megtapadt megtermékenyített petesejt, vagyis az embrió lepényszövete termeli a hCG-hormont a szervezetben.

De mikor is kell elvégezni a terhességi tesztet?

petesejt újta a méhkürtbenA petesejt a tüszőből való kiszabadulása után képes a megtermékenyülésre. A tüszőrepedéstől számítva 2-3 nap alatt ér el a méhbe, tehát ez idő alatt tud megtermékenyülni. Annál nagyobb az esély a megtermékenyülésre, minél közelebb van a petesejt a petefészekhez. Ha megtermékenyül, az embrió újabb 2-3 napig az embrió folyadékban úszkál, míg meg nem tapad a méhfalon. A beágyazódást követően az embrió lepényszövete megkezdi a hCG-hormon termelést, melynek koncentrációja a szervezetben másfél naponta megduplázódik, és 3 nap után már kimutatható a vizeletben az Early Detection terhességi teszt segítségével.
Tehát a tüszőrepedéstől, megtermékenyüléstől számított 9-10 nap után érdemes leghamarabb terhességi tesztet végezni. Ajánlott ezután akár naponta, vagy egy-két nappal később is tesztet végezni, így még biztosabb eredményt kaphatunk. Ezzel a módszerrel a következő menstruáció várható időpontja előtt 2-3 nappal már kimutatható a korai terhesség. Ha kimarad a menstruáció, ez megerősíti bennünk a terhesség gyanúját, de ezt követően is érdemes terhességi tesztet végezni, a biztos eredmény végett.

 

A teszt érzékenysége

A lepényszövet által termelt hCG-hormon koncentrációját mIU/ml-ben mérjük. A mIU/ml milli International Unit / millilitert jelent. Az International Unit, magyarul nemzetközi egység (továbbiakban: IU) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott mértékegység, mellyel bizonyos anyagminták koncentrációját fejezik ki.

Az Early Detection tesztcsíkok és középsugaras terhességi tesztek érzékenysége 10 mIU/ml. Ez azt jelenti, hogy a terhességi teszt képes már 10 milliegységnyi hCG hormont kimutatni 1 milliliter vizeletben. Tudjuk, hogy a hCG mennyisége másfél naponta megduplázódik a szervezetben. A beágyazódást követő 3. napon a hCG szint körülbelül 17 és 119 egység között van, amit a 10 mIU/ml érzékenységű terhességi teszt már biztonsággal kimutat. A következő napokon a hCG jelenléte rohamosan emelkedik a szervezetben.

A hazai piacon forgalmazott terhességi tesztek érzékenysége 10-100 mIU/ml között van. Minél kisebb koncentrációt képes kimutatni egy teszt annál hamarabb kaphatunk biztos eredményt segítségével.

 

A teszt megbízhatósága

Mint láttuk, a hCG hormon keletkezése már az első elmaradt menstruáció előtt megkezdődik. Ennek mennyisége kezdetben csekély, de a beágyazódást követő minden nappal nő, többszöröződik. Ennek alapján egy túl korán elvégzett negatív terhességi teszt nem jelenti a terhesség hiányát, és ugyanígy egy túl korán észlelt pozitív terhességi teszt sem jelenti egyértelműen a terhesség bekövetkeztét. Tehát a terhességi teszt negatív eredménye a terhesség elmaradását, míg a pozitív eredménye a terhesség meglétét valószínűsíti

A napok multával elvégzett negatív vagy pozitív eredmény erősíti a fent jelzett valószínűséget.

Miért beszélünk valószínűségről?

A terhességi teszt által előjelzett terhességből nem minden esetben lesz élő magzat és gyermek. A hibás, vagy hibásan fejlődő megtermékenyített petesejt az esetek bizonyos hányadában (10-20 %) nem fejlődik egy pontnál tovább, elhal, és csak az tűnik fel, hogy a menstruáció néhány napot késik, kissé erősebb, elhúzódóbb, mint máskor. Ilyen esetben a már korábban észlelt pozitív teszteredmény - a hormonszint lassú csökkenése következtében - még egy ideig pozitív marad, majd negatívvá válik.

Igazán megbízható eredményt vérből kimutatott hCG hormonszint, vagy ultrahangos vizsgálattal kaphatunk. Azonban terhességi ultrahangos vizsgálat csak a fogamzás után három héttel végezhető, mert onnantól válik láthatóvá a méhben lévő petezsák.

Miért hasznos a korai felismerés?

A minél korábban felismert "valószínűség" - pozitív és negatív eredmény esetén egyaránt - döntésre, intézkedésre indít.

Pozitív eredmény esetén - tehát ha kisbabát szeretnénk - szinte azonnal dönthetünk bizonyos életmódváltozásokról, melyek kedvező hatással lehetnek a magzat korai fejlődésére, a terhesség megmaradására (kímélőbb életmód, dohányzás, szeszesital és kávéfogyasztás csökkentése, esetleg elhagyása stb.).

A menstruáció elmaradása esetén nyert pozitív terhességi teszt eredmény esetén már az orvos megerősítő megállapítása előtt bizakodhatunk, mivel ekkor a pozitív esetek 90 %-ában babát várhatunk.

A negatív eredmény - ha ez volt a várakozásunk - korai, megnyugtató információként értékelhető, de a menstruáció bekövetkeztéig további megfigyelés, azaz újabb teszt lehet indokolt.

Fontos tudnunk, hogy méhen kívüli terhesség esetén ugyancsak pozitív teszteredményt kapunk. Ha tehát a vérzés kimaradását követően is pozitív a terhességi teszt eredménye, de erős hasi fájdalmakat tapasztalunk, sürgősen keressük fel orvosunkat, aki ultrahangvizsgálattal mond véleményt terhességünk helyzetéről. 

 
fogászat